Forum www.dzidziusie.fora.pl Strona Główna www.dzidziusie.fora.pl
Dzidziusie.Każde dziecko jest cudem. Słaba, delikatna istotka, z którą wszystko się zmienia: złoczyńcy miękną, zrozpaczeni znowu wierzą w życie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta i ciasteczka ;)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzidziusie.fora.pl Strona Główna -> KUCHNIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
.:Venicee:.
Site Admin



Dołączył: 04 Gru 2007
Posty: 4087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 19:18, 04 Gru 2007    Temat postu: Ciasta i ciasteczka ;)

Wpisujmy tu różności-pyszności łatwe do upieczenia Wesoly i nie tylko ....
moje super ciacho-szybkie i przepyszne:


SERNIK Z KOKOSEM (lub jak ktoś nie lubi to z brzoskwiniami.. )

Ciasto:
1,5 szkl. mąki( no do 2 można dosypać)
0,5 kostki margaryny
1 jajo całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
To wszystko zarobić,wywałkować i rozciągnąć na brytwance (wcześniej wysmarowanej margaryną i posypaną tartą bułką)
ciasto nalezy mocno przycisnąć do boków brytwanki!
Masa serowa:
1 kg sera białego chudego
1 litr mleka(z tego odlać 1 szklanke która nie bedzie wogóle potrzebna do placka!!!)
3/4 szkl.cukru
4 żółtka
2 jaja całe
2 budynie waniliowe
mniej niż pół szkl.oleju
olejek waniliowy

Wsztstko dajemy do wysokiej miseczki(oprócz mleka!) i dokładnie mieszamy po czym miksujemy podczas którego po trochu wlewamy mleka aż wlejemy wszystko.Masa serowa ma byc dosyć rzadka!
wlewamy ja do brytwanki i po piecyka na ok 50-1h
Jesli ktoś robi wersję z brzoskwiniami to po ok 50 minut wierzch sernika wykłada brzoskwiniami i piecze jeszcze ok 15 minut.
Natomiast wersję z kokosem: po ok 1h wylewamy na sernik mase kokosową:
pół szkl cukru
1 opakowanie kokosu
4 białka
to miksujemy:białka -do nich poczas miksowania pomału wsypujemy cukier,gdy ubijemy to na sztywno dopiero wsypujemy kokos -lekko go mieszamy i wylewamy na placek;)
pieczemy z ta masą do momentu jak masa bedzie mieć brązowawy kolorek;)
SMACZNEGO!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
.:Venicee:.
Site Admin



Dołączył: 04 Gru 2007
Posty: 4087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 12:07, 19 Sty 2008    Temat postu:

agathee!!! wklejam tu twój przepis tortu !! (tematy się powieliły ...)
Torcik a'La Agathee Wesoly


Tort z płatków kukurydzianych

12 dag masła
15 dag gorzkiej czekolady
15 dag płatków kukurydzianych
20 g żelatyny
10 dag cukru
2 żółtka
sok z 1 cytryny
25 dag chudego twarogu
400 ml śmietany kremówki

10 dag masła roztopić razem z czekoladą, wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Kawałek papieru do pieczenia posmarować masłem, ułożyć na nim 12 kuleczek z masy. Dno i boki tortownicy (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladowe płatki rozłożyć w formie i mocno przycisnąć do dna. Formę wstawić do lodówki razem z 12 kuleczkami z płatków. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok cytrynowy. Masę z żółtek utrzeć z twarogiem. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić lekko ją podgrzewając. Następnie do płynnej żelatyny dodać kilka łyżek masy twarogowej, po czym dodać bitą śmietanę i następnie resztę masy twarogowej. Tak przygotowany krem rozsmarować na spodzie z płatków kukurydzianych i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzony tort udekorować odłożonymi kuleczkami z płatków kukurydzianych.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez .:Venicee:. dnia Sob 12:24, 19 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agathee69
THE BEST UŻYTKOWNIK



Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 850
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:10, 19 Sty 2008    Temat postu:

oki... Hyhy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
.:Venicee:.
Site Admin



Dołączył: 04 Gru 2007
Posty: 4087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 13:08, 30 Sty 2008    Temat postu:

CIASTKA Z DMUCHANEGO RYŻU

1 szkl.mąki
2/3 szkl cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 margaryny
2 szkl dmuchanego ryżu

Połączyć suche składniki (bez ryżu!)
Utrzeć margarynę z cukrem,dodać jajko-ucierać .
wsypać ryż
Nakładać łyżką.
Piec w temp.175 C przez ok 10-12 min. do b.lekkiego brązu!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzidziusie.fora.pl Strona Główna -> KUCHNIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin