Forum www.dzidziusie.fora.pl Strona Główna www.dzidziusie.fora.pl
Dzidziusie.Każde dziecko jest cudem. Słaba, delikatna istotka, z którą wszystko się zmienia: złoczyńcy miękną, zrozpaczeni znowu wierzą w życie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kurczak na ostro po chińsku:)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzidziusie.fora.pl Strona Główna -> KUCHNIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mritula
Administrator (√ιק)



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 2742
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon 16:35, 07 Sty 2008    Temat postu: Kurczak na ostro po chińsku:)

Przygotować:
1 podwójna pierś kurczaka, 2 torebki ryżu, 1 ząbek czosnku, 1 cebula (chętnie widziana cebulka dymka), 1 papryczka chili, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 50-75 g pieczarek pokrojonych na plasterki, kiełki fasoli mung, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczup, przyprawy.

Jak przyrządzić?
Najlepiej przygotować najpierw kurczaka. Kroimy na podłużne paski i smażymy kilka minut na patelni. Po chwili dodajemy przyprawy (papryka ostra, słodka, pieprz i sól). Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy starty ząbek czosnku i pokrojoną w plasterki cebulę. Po minucie dodajemy pokrojone w podłużne paski papryki (usunąć wcześniej pestki), dodajemy grzyby - to wszystko smażymy, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy kiełki fasoli, pokrojone pomidory i koncentrat. Wszystko mieszamy i dodajemy kurczaka. Do tego dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy wedle uznania. Ja stosuję dużo papryki ostrej, słodkiej, łyżeczkę cukru, pieprz, sól.


Uwagi:
Przygotowanie ryżu: Ja zawsze do wody, w której będę gotować ryż, wsypuję 3 łyżki curry. Przepis oczywiscie można modyfikować. Jeżeli chodzi o warzywa, to można zestawiać praktycznie wszytkie rodzaje, pamiętając, żeby na koniec wrzucić te, które wymagają krótszego czasu smażenia.

Czas przygotowania:
Oczywiście długość gotowania zależy od wielkości pokrojonych kawałków warzyw. Dobrze też na początek do smażonych warzyw dodać soli. Wtedy szybciej wszystko zmięknie.
Ja uwielbiam z surówką z kapusty białej Wesoly
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marieta84
THE BEST UŻYTKOWNIK



Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 1014
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:24, 07 Sty 2008    Temat postu:

No nareszcie Wesoly
Spróbuję na pewno i dam znać jak wyszło Kwadratowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mritula
Administrator (√ιק)



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 2742
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon 17:26, 07 Sty 2008    Temat postu:

oki Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
.:Venicee:.
Site Admin



Dołączył: 04 Gru 2007
Posty: 4087
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 19:26, 07 Sty 2008    Temat postu:

jejuuu smacznie brzmi!
ale weny do gotowania nie mam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dzidziusie.fora.pl Strona Główna -> KUCHNIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin